Tuesday, October 1, 2013

Pantun Apa Guna Berjanji....


Ni namanya janji kelingking....
Janji nak bagi tidor dalam tapi....

Renungan berjanji...


Pelam bercantum kecut sebatang,
Pohonnya kecil mati seminggu,
Minggu kelima imbauan lepas,
Assalamu'alaikum jemputlah datang,
Berpantun sambil nikmati lagu,
Lagu lama kilauan emas.

Kalau terapung siitik jawa,
Terapung sayap berbulu biru;
Kalau menyambung titik peristiwa,
Ku sambung rangkap dulu dan baru.

Apa guna mengaji di seberang,
Pandai mengaji tidak sampaikan;
Apa Guna Berjanji sembarang,
Andai berjanji tidak tunaikan.

Asam keranji bertaut debunga,
Keranji segar tangkainya basah;
Bermacam janji berpaut telinga,
Janji yang benar tunainya susah.

Gergaji melekap di pintu papan,
Pandai si dara mengumpil paku;
Janji merangkap satu pengharapan,
Tunai segera sambil mengaku.

Mengapa dibina jeriji suasa,
Pandang muara ikan tak lalu;
Apa guna berjanji sentiasa,
Sedang bicara bagaikan penghulu.

Jangan gergaji lapis yang lama,
Lapis serabut matanya karat;
Jangan berjanji semanis delima,
Manis disebut bijinya bersirat.

Kalau rendah purnama DIA,
Naiklah pungguk mencapai sendiri;
Kalau sudah bernama manusia,
Baik dan buruk perangai sendiri.

Keranji sarat kecut sepetang,
Keranji secangkir direbut-rebut;
Janji ibarat menuntut hutang.
Janji dimungkir munafik disebut.

Beras disaji beras segantang,
Berat bubuk malukut di tanah;
Lunas janji lunaslah hutang,
Syarat ditengok mengikut Sunnah.

Berjumpa teruna menanti sidia,
Memandang merpati merenung alam;
Sedang hati rencung di dalam.

Menyapa nona malu berzanji,
Sajak dan lawa seorang berlagu;
Apa guna selalu berjanji,
Kelak kecewa orang menunggu.

Saji petai rasa berari,
Sedulang peria ada diminta;
Berjanji pandai sentiasa mungkiri,
Hilang percaya kerana berdusta.

Kolam laluan jeriji pantai,
Kutip ampai di muara daik;
Dalam perjanjian sudah termeterai,
Wajib ditunai perkara yang baik.

Belah halia masak di kuali,
Tadah keranji sebentar nanti;
Itulah manusia sejak azali,
Mudah berjanji sukar tepati.




Islam membenarkan berjanji berkaitan perkara-perkara yang baik sahaja. Islam melarang umatnya memungkiri janji. Oleh yang demikian, sebagai seorang muslim, kita mesti menunaikan janji yang dibuat sama ada dengan orang Islam ataupun bukan Islam....hatta dengan kanak-kanak sekali pun....

Janji Ummi untuk berpantun tertunailah sudah namun masih ada kelemahan yang perlu diperbaiki.....
Baiklah, sememangnya konsep blog Ummi adalah konsep berpantun kerana dengan cara inilah sahaja dapat memertabatkan dan memperkasakan warisan nenek moyang kita yang kian suram....Ummi harap sudilah sahabat-sahabat terus berpantun di blog Ummi yang tak seberapa ini..ya....

Sampai di sini dulu insyaAllah di lain masa kita bertemu di ruang udara......salam sayang deraian selasih berbiji kopi secangkir gula semanis madu buat semua......terimakasih dan assalamu'alaikum.. ^^



Ulu suasa tangkai gemerlap,
Hujung berbisa parang diasah,
Belah haruan perut disimpan;
Malu terasa ada tersilap,
Terkejung bahasa sebarang kisah,
Sudilah tuan seraut kemaafan.




Kalam berpena...

UmmiAin

21 comments:

  1. Datang sini baca pantun ummi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih Liza sudi singgah dan membaca pantun-pantun di sini.... ^^

      Delete
  2. Salam manis...BM kembali lagi,

    Makan keranji peluh didahi,
    Berhuma jerami setahun seguni,
    Bukan berjanji cuba penuhi,
    Bersama Ummi berpantun disini...

    Cindai haji indah berseri,
    Ukir keluli berpalang jati,
    Andai janji sudah terpatri,
    Mungkir sekali hilang dihati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam manis buat BM, terimakasih menjadi pemantun setia Ummi.. ^^

      Paku gergaji tertusuk dahi,
      Tingkap melantun ada tempiasan;
      Daku berjanji untuk penuhi,
      Merangkap pantun tiada ku bosan.

      Purnama seri redup menanti,
      Berpisah petir nasib tak sampai;
      Bersama janji sehidup semati,
      Usah dimungkir wajib ditunai.

      Terimakasih BM kerana sudi singgah di blog Ummi... ^^

      Delete
  3. Assalam UMMI KAMI

    Hinggap payah belasan berterbangan
    Bagaimana nak dekati si unggas itu
    Anggap berayah si insan kekurangan
    Bagaimanakah nak tepati janji begitu?

    Kantungnya payah diisi zaitun
    Ia melembung berisi kelisa,
    Beruntung Ayah berputeri pemantun
    Dia penyambung tradisi bangsa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumpai di kolam payah disauk,
      Bertemu sawa takut bersuara;
      Wa'alaikumsalam Ayah Pak Temuk,
      Tetamu istimewa ku sambut gembira.

      Tempiasan muara paya rendaman,
      Bongkah bumi mampat dan sejuk;
      Insan bicara kaya pengalaman,
      Dapatkah Ummi buat merujuk.

      Pukat diturun menadah bubu,
      Kami menjemur sebelah rakit;
      Bakat berpantun ayah dan ibu,
      Ummi bersyukur dapatlah sedikit.

      Alhamdulillah...terimakasih Pak Temuk tetamu istimewa...kerana singgah di blog Ummi... ^^

      Delete
  4. Assalamualaikum Ummi
    Salam manis salam rindu..

    menziarah ummi di malam sunyi =)


    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarum menyulam benang seraut,
      Bertemu jari lalu menanah;
      Wa'alaikumsalam senang bersambut,
      Bertamu kemari sahabatku kakNah.

      Tq KakNah sahabat Ummi.... ^^

      Delete
  5. tak apa ummi, teruskanlah usaha ummi untuk memartabatkan budaya kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih memmet selalu bagi support buat kak Ummi..... ^^

      Delete
  6. ramai tak dapat kotakan janji atas sebab tertentu...terkadang kiat sendri tak tahu apa sebab janji tka penuhi kena tanya pada org tu ada masalah yg kita sndri tak tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Suri, oranag yang suka berjanji kemudian tidak dapat penuhi mungkin ada bersebab tertentu.....kena juga fikir positif.....dan siasat terlebih dahulu....

      Delete
  7. Hello Ummi, this coming to you from Canada. Bahasa saya da out of tune, but boleh faham 37%...
    I suka your pantun....its beautiful.
    And you very creative.
    Have fun and simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Uncle Lee.....

      Appreciation is my first word from me to you for coming here to drop a comment about my pantuns, it's ok about your bahasa, you could always have it 'updated'....actually I'm so happy to have you as a new friend from the distancing country such as Canada....thank you so much for liking my pantuns and thank you again for your compliment which I appreciate so much, obviously pantuns are my 'nyawa'...heee, and please do come again and drop your comments here, I'll be always expecting you Uncle Lee, since then, it's really nice to get to know you, I hope our friendship blooms up from here like the others....thank again.... ^^,

      Delete
  8. Apa guna pandai mengaji,
    Kalau tidak dengan barisnya;
    Apa guna pandai berjanji,
    Kalau tidak dengan tunainya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tupai mengaji dihari gelap,
      Kera malas siap terlentang;
      Pandai berjanji memberi harap,
      Segera lunas setiap hutang.

      Tq Cikgu.... ^^

      Delete
  9. sebab itu takut nak berjanji... sebab takut tak dapat nak tepati.... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tangan luka gergaji peti,
      Gergaji runcing taji berkarat;
      Jangan suka berjanji kalau tak tepati,
      Janji kelingking nanti jari terkerat.... ^^

      Delete
  10. Assalamualaikum Ummi! Pertama kali Mieza singgah sini terus jatuh cinta dengan nukilan pantun2 Ummi.. Pandai Ummi karang pantun.. =)
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cerpelai berselam tiada sekali,
      Cenderawasih berlepas di dahan;
      Waalaikumsalam Rosmiza Ali,
      Terimakasih atas persinggahan.

      Mangga berbuah dimakan jenjang,
      Petai direbut tempat melilit;
      Semoga ukhwah tetapkan panjang,
      Bagai rerambut melekat kulit.

      Tq for your compliment, singgah lagi ya...

      Delete
  11. Jangan berjanji jika tidak mampu kan, ummi :) elakkan diri dari tabur janji kosong.

    ReplyDelete

Salam hormat dari Ummi buat para pembaca dan pemantun yang Ummi sayangi tidak kira usia....

Jemputlah berpantun bersama Ummi dan sama-sama kita memartabatkan warisan nenek moyang zaman berzaman, namun setiap pantun anda hendaklah berkaitan dengan tema pantun yang sedia ada.....setiap pantun Ummi yang dipaparkan adalah hak cipta terpelihara dan sebarang hasrat untuk menciplak sebarang entri di sini hendaklah mendapat keizinan dari Ummi, semua pantun sumbangan anda akan Ummi ukirkan dibuku kenangan tanda penghargaan yang tidak berbelah bagi....terimakasih secawan kopi semanis madu buat anda yang telah menyumbangkan pantun yang amat berharga.... ^^

Santun cantik pasangan mempelai,
Menanti gugup mengadap mertua;
Pantun setitik sumbangan bernilai,
Pasti termaktub meresap dijiwa.... ^^

Turun perangkap menggagau jerat,
Petik kelapa memakai tangga;
Pantun berangkap walau dua kerat,
Tak cantik tak ngapa bernilai berharga.... ^^