Monday, September 30, 2013

Pantun Cermin Ilahi 2...



Bersulam kuntum kembangan lentur,
Bumi bercahaya dimalam pesona;
Cahaya pagi hujan membelahi;
Assalamu'alaikum tangan berhulur,
Berkarya lagi kalam berpena,
Karya berlampu Cerminan Ilahi..



Air melompat dibaling batu,
Tenang laut menyula bulan;
Diakhir hayat berpaling waktu,
Dikenang disebut segala amalan.

Teratak usang langit bermata,
Menanti awan menghala arah;
Tidak memandang sedikit harta,
Sejati kawan rela berpayah.

Mentari melihat di celah mega,
Itu petanda dunia tersenyum;
Hari meningkat bagailah tangga;
Waktu tiada usia bercantum.

Sasa ombak memakan arus,
Tunduk berdiri menempias selat;
Dosa sejambak akan terhapus,
Tawaduk diri obses solat.

Urat kilat menerjah alam,
Membelah bara kota setempat;
Berat solat berwajah kelam,
Baiklah segera kita bertaubat.

Kemilau mentari tegak tilayah,
Hingga bersangkar angkasa terbuka;
Kalau mencari jejak hidayah;
Syurga berpagar dosa dan neraka,

Arus lautan menjadi sahabat,
Berani terapung kerana papan;
Arus kehidupan kemudi kuat,
Nurani ditampung pesona iman.

Cahaya tapisan berwarna warni,
Terindah alam tirai berlabuh;
Supaya ehsan pesona nurani,
'Ibadah disulam bersungguh-sungguh.

Tasik berkeliaran berdaik selisih,
Cahaya mentari membungkus air;
Cetek pemikiran dibaikpulih,
Supaya diri bagus dan mahir.

Helang terbang mencari suria,
Suria merajuk semarhalah terang;
Pulang abang si isteri ceria,
Ceria dipujuk abanglah seorang.

Pulau teduh nyiur berdiri,
Manis pesona laut membiru;
Kalau sungguh tadabbur dicari,
Menangis kerana takut selalu.

Kalau malam hujan merintik,
Takkan purnama masih bercumbu;
Kalau dalam Lautan Pasifik,
Manakan sama kasih si ibu.

Mengapa percikan memukul muara,
Cahaya sejengkal meredah pengkalan;
Betapa kecantikan muncul sementara,
Hanya yang kekal 'ibadah dan amalan.

Ombak mengcengkam menyiat El Nina,
Menyimpul lautan mencangkuk pantai;
Terjebak di dalam maksiat yang hina,
Memikul beban tawaduk tak sampai.

Dolfin melompat terantuk mega,
Ketawa suria di pinggir kukup;
Rajin bersolat tawaduk berjaga,
Bawa bahagia di akhir hidup.

Terlena seketika menadah bijana,
Bermain puteri muda rupawan;
Pesona mata terindah buana,
Cermin Illahi tiada terlawan;


Cukup sampai di sini dulu ya buat kali ini...dari Ummi khusus buat sahabat-sahabat budiman dan rupawan.....sehingga bertemu pandang di lain episode....kesimbungan 3 pasti akan menjelma, insyaAllah.....tunggu ya...

Salam sayang seribu selasih semoga kita lebih menghargai alam anugerah ciptaan Illahi.....tiada yang dapat terlawan....Subhanallah...




Kalam berpena...
UmmiAin

Thursday, September 26, 2013

Pantun Qadaan Tuhan....



Berbalam kapas tiada beringin,
Liar tekukur terbang-terbangan,
Ratahkan sepat haruan pun rebut;
Salam ku lepas kepada angin,
Biar gugur di telapak tangan,
Entahkan dapat tuan menyambut.






Beranyam tikar duduk bersila,
Lama tersenyum badan menahan;
Sulam berlembar sesenduk gula,
Tema mengharum QADAAN TUHAN..

Ketiadaan bahan berampai sajian,
Bahan sajian cekur ketumbar,
Qadaan TUHAN sebagai ujian,
Tahan ujian pengukur sabar.

Petai berlada lada belahan,
Bubur likat gulainya kerang;
Andai tiada qadaan TUHAN,
Kufur nikmat lalainya orang.

Kembang sepat berselut arang,
Sangkar penuh lelayang kerapu; 
Memang sifat atitud orang,
Sabar tumbuh pada yang mampu.

Basah manggis terapung di perigi,
Dahan berusia membelah titi;
Usah menangis merundung lagi,
TUHAN berahsia sudahlah pasti.

Mengapa mengharap celahan dahan ,
Menanti rumah tiada pelita;
Mengapa diratap qadaan TUHAN,
Pasti berhikmah ada ternyata.

Kamilah takut ada durian,
Makin berbiji semakin tumbuh;
Fahamilah maksud qada dan ujian,
Semakin diuji semakin teguh.

Potongan rekahan ada di kereta,
Jangan membeli kereta terpakai;
Qadaan TUHAN kepada kita,
Jangan sekali-kali dipertikai.

Berpaut rumpun dipulas mati,
Rumpun terkena sigugurlah kelapa,
Kelapa pandan tepat menghala;
Seraut ku pantun seikhlas hati,
Pantun sederhana tiadalah berupa,
Ku pinta kemaafan bercacat cela.



Ya...istimewa buat sahabat-sahabat Ummi, pantun seadanya dapat ku rangkapkan, buat tatapan dalam renungan, semoga anda semua sentiasa diberi kesabaran dan keberkatan dalam setiap apa jua yang anda lalui....amin, insyaAllah sampai jumpa lagi seperti yang dijanji.....tunggu teristimewa dari Ummi....salam sayang sipi-sipi, jangan lupa berpantun walau hanya sekali, warisan moyang warisan terkini..... ^^


p/s Senyum selalu di samping suami dan isteri..... ^^




Kalam berpena....

UmmiAin

Tuesday, September 24, 2013

Pantun Dari Kerana Mata....


Tanam kapas pagi berembun,
Embun di rumpun segar dan jernih,
Salam ku lepas jari bersusun,
Bersusun pantun semekar kasih.


Kalau mata merenung....

Ni buah mata kucing, bukan mata kucing ya....^^,
Hendap mengendap..
Dari mata yang bergenang terungkailah perasaan dan emosi seseorang... 

Tak boleh tengok...bahaya.... ^^

Amboi comeinya Lebai Cilik
ni dok renung botol susu ye.. ^^,

Terasa menggigil menular tubuh,
Badan goyah mula nak elok;
Terpaksa ku nukil selembar ku bubuh,
Takkan berpayah ku rela masuk... 


Dalam seminggu banyak perkara yang mencetuskan peristiwa.....Ummi pun baru saja baik dari demam alhamdulillah.......ini kalilah baru Ummi dapat menghayunkan jari untuk kembali dengan nukilan pantun yang tak seberapa ini...harap sudi membaca ya...

Banyak perkara hal mata ni... ada macam-macam berkaitan perkataan 'mata' ...ada silap mata, ada mata-mata, air mata, matahari, matahati.........yang paling menusuk jiwa adalah matahati......

Begitupun mata juga boleh membinasakan kita terutama keimanan ketaqwaan kita kepadaNya....
Apa salahnya kita menangis air mata darah sekalipun pun untuk kita bertaubat? Menitiskan air mata bukan saja air mata kesyukuran tapi juga air mata keinsafan.

Sedangkan Rasulullah s.a.w. pun selalu juga menangis terutama dalam solat malamnya. Baginda pernah bersabda “Air mata ini bukti wujudnya kasih sayang ALLAH Taala yang diletakkan ke dalam hati kita. ALLAH mengasihi setiap orang yang mengasihi sesama insan lain” ... apatah lagi kita?


Jom kita berpantun.... ^^,


Mencari tuna buta direjam,
Badai tebing masuk ke kampung;
Dari Kerana Mata yang tajam,
Bagai lembing menusuk jantung.

Sangkar bubu terkena kerangan,
Mencari plata di arus muara;
Bergetar kalbu kerana pandangan,
Dari mata mencetus perkara.

Genta dan loceng gah di biara,
Menyapa Llama loceng ditanya;
Mata kucing buah bidara,
Serupa dan sama kucing yang punya.

Kerang hapak tentu tak sedap,
Berkulat rasa menusuk bau;
Terang nampak di waktu gelap,
Melihat mangsa untuk diganggu.

Pesona kereta injinnya mati,
Di balik bukit merempuh parit;
Kerana mata ingin perhati,
Diusik penyakit tumbuh ketumbit.

Mata seruling tiupan gurindam,
Gurindam irama Melayu Sumbangsih;
Mata menjeling bagaikan menikam,
Menikam sukma rayu kekasih.

Membina kota memikul papan,
Mengatur kotak di celah perigi;
Kerana mata timbul keinsafan,
Syukur yang tidak berbelah bagi.

Mencari plata di arus titi,
Titi selisih bertempias batu;
Dari mata terus ke hati,
Hati bersih ikhlas nawaitu.

Kereta Mustang beraksi pula,
Kelisa berbangga berinjin mati;
Mata sepasang saksi segala,
Bisa juga mengizin bukti.

Mencari akar melata di pagar,
Bongkah bata keliling pusara;
Dari sinar mata memancar,
Unggulkah cinta membaling gelora.

Plata muara celahan batu,
Tangan menjala si jerung panjang;
Mata bicara panahan rindu,
Jangan pula merenung keranjang.

Pohonlah retak balik bercabang,
Tenggelam seminggu di pinggir kolam;
Pantunlah kakak adik dan abang,
Bersulam lagu air gurindam.

Sampai pengkalan ada pemilik,
Ikan setimba dicekau beruk;
Andai nukilan tiada yang cantik,
Maafkan hamba walau seteguk.

InsyaAllah Ummi kembali lagi.....just wait and see.....salam sayang berendam selasih dari Ummi buat semua sahabat-sahabat yang sentiasa sudi untuk menjenguk blog yang tak sepertinya ini....terimakasih ku ibarat butiran pasir di pantai, andai dibilang tiadakan habisnya.... ^^

p/s Alhamdulillah....Jemput semua berpantun ya...sudi-sudikanlah... ^^



Kalam berpena....

UmmiAin

Sunday, September 15, 2013

Pantun Oh....Oh...Malaysia..


Bertanam rendah cemara tua,
Suami mencungkil pohon serawa;
Betis tenggelam di dalam air;
Salam baraqah sejahtera Malaysia,
Ummi bernukil pantun peristiwa,
Setitis gurindam salam bersyair.





Baung sawah betutu muara,
Telur tembelang di tepi dayung;
Bernaung di bawah satu bendera,
Jalur Gemilang menjadi payung.



Mati tangan tersepit di lif,
Suara nafas terkebil-terkebil;
Bukti pembangunan rapid dan pasif,
Menara Petronas dan Menara KL.



Di kala kabur tentulah kelam,
Buta penglihatan badan dah tua;
Kuala Lumpur di waktulah malam,
Kota kosmopolitan kebanggaan Malaysia.



Jom kita berpantun....

Sebelum itu Ummi nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Malaysia ke 50 tahun rentetan dari peristiwa penuh bersejarah Hari Kemerdekaan Negara kali ke 56 kepada sahabat, rakan dan adik-adik serta orang-orang lama yang dihormati...tanpa pejuang-pejuang kemerdekaan tiadalah kita merasa.........syukur Alhamdulillah.......^^,


Seampuh usia tumbuh rafflesia,
Bakau sepi di muara selat;
OH MALAYSIA OH MALAYSIA,
Dikau pertiwi negara berdaulat.

Galas bamper bertali jerami,
Basuh Proton kenderaan tua;
Enam belas September menjadi resmi,
Lima puluh tahun penubuhan Malaysia.

Pengat nangka aiskerim longan,
Asam kelubi di pasar tongsan;
Semangat merdeka bermusim jangan.,
Dalam hati mekar berterusan.

Lawan dicari di tempat genting,
Gaya tentera menegak bendera;
Penyatuan negeri empat yang penting,
Malaya, Borneo Utara, Sarawak dan Singapura.

Sejengkal tilan lautan kari,
Makan berdua nasi berkerak;
Tanggal bulan bertepatan hari,
Keputeraan Ketua Menteri Sarawak.

Sirih disemat beralas gambir,
Kerabu kailan ulam pegaga;
Tarikh keramat enam belas September,
Satu sembilan enam tiga.

Dari Rusia pergi ke Lima,
Terbang ke Sahara dikata Haiti;
Hari Malaysia dirai bersama,
Lambang negara kita hormati.

Kerisi berlada hangus di periuk,
Nenda melenting marah bersuara;
Generasi muda harus dipupuk,
Agenda penting sejarah negara.

Kereta Iswara kereta merah,
Sebelah bingkai keadaan cair;
Cinta negara cinta sejarah,
Hayatilah nilai keberadaan tanah air.

Tiara lama berhias daisi,
Pending merah sebutir permata;
Udara yang sama nafas berkongsi,
Berganding sejarah tanahair tecinta.

Tenggiri kelisa di lautan terbuka,
Beluga dilihat bersama gelama;
Hari Malaysia rentetan merdeka,
Dibangga rakyat selama-lama.

Turun tempua sayap sebelah,
Suka ke taman berjemur di kolam;
Sepohon doa siap Bismillah,
Malaysia aman makmur dan tenteram.

Mengapalah hangat ramuan herba,
Maun dan kelat tetap dimakan;
Apalah sangat jamuan hamba,
Pantun berkulat harap maafkan.


Sampai jumpa lagi, hamba permisi, salam manis kasih yang sipi, mata kuyu menonton tv.....mengharap kalian berkunjung lagi....... ^^,


Kalam berpena....
UmmiAin

Saturday, September 7, 2013

Pantun Cermin Ilahi 1....


Pelam harum sudah berbuah,
Datang ketitir turun melagu;
Turun mengumpil dahan yang tepi;
Assalamu'alaikum seindah ukhwah,
Ku tatang secangkir pantun seminggu,
Pantun bernukil CERMINAN ILAHI.


Cahaya mentari di dalam air,
Air beralun takkan berkocak;
Saya kemari menyulam syair,
Secangkir pantun bersantan kotak..
   
Melayang serindit di ruang angkasa,
Senja bertasbih secebis cahaya;
Sayang ringgit wang berlaksa,
Belanja berlebih menangislah ia.

Betapa ngeri amarah mega,
Andang kilat cetusan petir;
Mengapa diri pasrahnya Syurga,
Sedang solat hiasan zahir.

Menanti kukup di telan arus,
Tersungkup sudah siikan haruan;
Meniti hidup ke jalan lurus,
Sanggup meredah percikan ujian.

Kemilau mentari menikam awan,
Menyelak dunia di waktu pagi;
Kalau diri berdiam rawan,
Kelak merana tentukan rugi.

Cahayanya terang di balik bukit,
Menyuluh lembah hangat berlabuh;
Berjayanya orang berdikit-dikit,
Peluh menyimbah keringat jatuh.

Surianya terang di kaki senja,
Basah canyon hujan curahan;
Kayanya orang rezeki dibelanja,
Usah pertikaikan kurniaan Tuhan.

Di tengah selat persada pulau,
Pohon kelapanya tegak berdiri;
Berlengah solat tiada berkalau,
Menimbun dosanya tidak sedari.

Bentan dahi terasa kebas,
Berdarah sudah tertusuk peniti;
Cerminan Ilahi angkasa lepas,
Alangkah indah menusuk hati.


Sekian dari Ummi sampai jumpa lagi di episod kesinambungan, salam kemesraan semanis senyum sedikit manis....insyaAllah.....tunggu yaa.. ^^,


Kalam berpena.....

UmmiAin

Monday, September 2, 2013

Pantun Dia Yang Ku Sayang....(Khusus Untuk Segmen Khas PCL Dan MamaD) ^^,

Segmen Khas Sempena Ulang Tahun Kelahiran Mama'D pada 06/September/2013 , dianjurkan oleh www.nazlee.com



Jom pantun dengan Ummi....khusus buat MamaD, isterinya Pakcik Li :)

Pesona seroja Lili diambil,
Ambil stigma dedahkan filamen;
Kerana teruja Pakcik Li memanggil,
Terpanggil sama meriahkan segmen.

Keladi diambil tumbuh bertindan,
Birah digoyang tanam di pagar ;
MamaD dan PCL sungguh sepadan,
Wajah disayang semacam kembar.

Mata patah parang berhulu,
Cantas pandan mati delima;
Kata pepatah orang dahulu,
Seiras sepadan serasi bersama...

Rencah ramuan berurap kundang,
Selom sejengkal bisa selera;
Wajah keibuan sedap dipandang,
Belum ku kenal terasa mesra.

Kerat umbut mencari sayuran,
Peria diangkat tambah mentimun;
Selamat menyambut hari kelahiran,
Usia meningkat bertambah anggun. ^^

Seri purnama seperti cermin,
Cermin Illahi Syurga dicari;
Mari bersama sertai segmen,
Segmen Pakcik Li tiga kategori.



Assalamualaikum dan salam sejahtera ..

Terdapat 3 kategori untuk membolehkan anda join segmen ini, sebelum itu baca syarat-syaratnya terlebih dahulu ;

Syarat-syarat penyertaan
  1. Terbuka kepada semua blogger
  2. Like Page P.C.L
  3. Join dalam tempoh masa yang ditetapkan ( 01 ~ 06 September 2013 11:59 malam)
Kategori 1
Para peserta tidak perlu buat entri cuma dikehendaki  mendedikasikan ucapan kreatif ~ terus ke Wall Facebook Nordiana Mohd Saad [klik sini].
*Hanya pada tarikh 06 September 2013 / 12am-12pm SAHAJA.
*Sila nyataka url blog anda selepas ucapan.

#Hadiah : Review Blog/Page (6 pemenang akan dipilih oleh mamaD sendiri ~ kreativiti ayat diutamakan)

Kategori 2
Peserta  memberikan cadangan satu hadiah yang munasabah dari PCL kepada mamaD, taipkan ke dalam kotak komen entri ini ~ contoh ;
Saya cadangkan Pcl hadiahkan mamaD sepasang Jubah Hajaba...supaya mamaD sentiasa nampak ayu di pandangan mata pcl.

#Hadiah : Promosi header/banner anda selama 6 hari di ruangan bawah header blog penganjur . (6 blog akan dipilih oleh Penganjur)

Kategori 3
Boleh buat entri dengan tajuk "Segmen Khas Sempena Ulang Tahun Kelahiran Mama'D", hanya salin kod html dalam entri segmen penganjur  (klik banner) ; sila letakkan url entri penyertaan anda di ruangan komen segmen ini.

#Hadiah : Review enam   1 entri dalam blog anda yang terpilih.(6 + 6 blog akan dipilih oleh Penganjur)

Didahului dengan ucapan Terima Kasih.
~pcl

Di bawah ni adalah code HTML yang dimaksudkan, hanya perlu  >>  klik [New Post] kemudian [HTML] dan masukkan kod tersebut di dalam post entri anda.



p/s Lie, Kak Ummi berpantun jangan maghah naa, sebab blog Kak Ummi ni blog berpantun, konsepnya adalah mesti kena berpantun walaupun pitching lariii.....tajuk enteri pun kena ada kaitan dengan pantun...minta mahap naaa, kak Ummi langgar undang-undang...hehe...anak bujang kak Ummi yang no dua tu birthday dia....4hb Sept....anyway terimakasih ya Lie kerana menjemput Kak Ummi... :)



Kalam berpena...selamat bersegmen ya... ^^,

UmmiAin