Monday, May 20, 2013

Pantun Tunggu Sekejap...


Tanam mengkudu di pinggir kebun,
Ditanam suami bawa bersambung;
Salam merindu berair embun,
Salam Ummi berhawa kampung.

Buluh perindu tanam sebatang,
Baru dihinggap puyuh kenari;
Di Subuh syahdu ilham ku datang,
TUNGGU SEKEJAP  ku bubuh entri.


Hamba merayu...



Kucing advanced...


Hanya sekadar sketsa hiburan bukan sindiran.... :D


Kini Ummi datang kembali meng'update'kan teratak yang ditinggalkan segenggam hari...ditentukan dek kesibukan masa namun minat adalah nombor satu....khusus buat sahabat-sahabat@pemantun yang Ummi hormati.  Seperti biasa ya....tema atau tajuk pantun Ummi kali ini adalah tentang sikap atau atitude tunggu sekejap, satu sikap yang ada pada segelintir kita, sikap yang sama seperti suka bertangguh ataupun 'nanti sat na'...bak kata orang utagha...jadi, jom kita berpantun bersama sambil berpesan-pesan buat memeriahkan suasana..... :D



Panggang siakap berapi lampu,
Arang sebatang cari tak jumpa;
Gelanggang berangkap menjadi tumpu,
Sekarang ku bentang mari bersapa.

Sapu mustajab di tangan sengal,
Terkilas sendi temu belahan;
Tunggu sekejap jangan di amal,
Tugas tak jadi ilmu bertahan.

Kerbau katik seminggu lesap,
Cari semalam mati terkapar;
Kalau asyik tunggu sekejap,
Isteri mengidam pasti berlapar.

Hendak berdansa lagu seberang,
Tulang kenit kakinya lima;
Tidak masa menunggu orang,
Hilang seminit ruginya lama.

Kubu perangkap pagar berduri,
Balak menyusur di hutan jawa;
Tunggu sekejap sabarkan diri,
Bertolak ansur relakskan jiwa.

Kera dan tupai meratah tebu,
Nanti mula menyambar mangga;
Disegera tunai perintah ibu,
Pasti pahala berkembar Syurga.

Melagu sedap seruling bambu,
Terpukau aduh suara yang kuat;
Tunggu sekejap memaling ibu,
Kalau disuruh segera dibuat.

Bulu melekap di tangkai selasih,
Selasih berderai di sarang hud-hud;
Tunggu sekejap wahai kekasih,
Kasih ku sampai orang tak sebut.

Dada lelah disapu salap,
Kelat ubat tanda tentunya;
Tiada istilah tunggu sekejap,
Solat tepat pada waktunya.

Patah Seribu lagu disumbang,
Lagunya sedap nyenyak membelai;
Usah ibu ragu dan bimbang,
Tunggu sekejap anak kan sampai.

Satu Rejab bermulalah bulan,
Mari mengingati perjalanan Rasul;
Tunggu sekejap berpadah badan,
Sendiri nanti yang akan sugul.

Bijian peria tanam berkepung,
Kicau kelicap padi dimakan ;
Sajian saya berulam kampung,
Kalau tak sedap sudi maafkan.

Debu asap makin terasa,
Sekali berangin kelabu awan;
Tunggu sekejap di lain masa,
Kembali bermain bertemu tuan.


Baiklah...cukup sampai di sini dahulu buat malam ini dari Ummi...semoga apa yang baik dapat kita timba dan perguna pakai demi kebaikan....yang baik lagi terbaik datangnya dari Allah sementara yang terkurang adalah dari Ummi sendiri....insyaAllah kita akan bersua lagi....tunggu sekejap ya...sambil kita mendengar alunan irama syahdu....^^


Kalam berpena...

UmmiAin

25 comments:

  1. Sekali berangin kelabu awan,
    Jelujur atap kembali basah;
    Kembali bermain bertemu tuan,
    Tunggu sekejap kususun madah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan kicap bersama kerutup,
      Cecah mentimun rasa bersagu;
      Jangankan sekejap lama ku sanggup,
      Madah bersusun sentiasa ku tunggu.

      Tenkiu Cikgu =D

      Delete
  2. dulu mmg suka sangat tengok citer sarjan hasan. lagunya mmg menusuk kalbu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun...cerita klasik P Ramlee sungguh menusuk kalbu, seperti Sarjan Hassan, sekali tonton takkan jemu... :D

      Delete
  3. alahai sweetnya tengok gambar kucing tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mia..kucing memang haiwan kesayangan kak Ummi...td dear for coming...:)

      Delete
  4. Rumah lama sendinya teguh
    Banyak kenangan suka dukanya
    Tunggu sekejap ertinya bertangguh
    Banyak tangguh banyak ruginya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abu sekerap busuknya sungguh,
      Nyawa terketar masih berjaga;
      Tunggu sekejap maksudnya bertangguh,
      Bawa bersabar pun boleh juga.

      Delete
  5. wah umi suka berpantu ya...hihi...

    cik akak pantu juga ler...

    Mari-mari kita menari...
    Menari lagu rentak melodi...
    Mari-mari kita baca entri kak umi...
    Menjadi penghibur di dalam hati...

    hihi....kak umi betol tak tu...
    Main redah je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh, sebagai permulaan...
      Lama-lama nanty lawan tokeh...he3, gurau2...

      Belakang parang jika diasah lg kan tajam...teruskan, kak ummi harap cik akak datang lagi ya...tq dear..:)

      Delete
  6. Kicau kelicap padi dimakan
    Sawah indah terbentang jalan
    Perkara penting dibiar jangan
    Pencapaian diutama keluarga didahulukan

    boleh camni kak ummi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mega berlalu haluan senja,
      Irama cuaca hari tempiasan;
      Keluarga dulu kemuadian kerja,
      Agama sentiasa menjadi landasan.

      Boleh sangat-sangat..
      Terimakasih Hafiz kerana singgah berpantun di blog Kak Ummi ya :)

      Delete
  7. kak... in syaa Allah 23 jun saya akan mewakili ipg sy ke prtndgn pantun.. ni 1st time sy masuk.. akak ada apa2 tips yang boleh dikongsi tak? :)

    ReplyDelete
  8. salam, pkbar sis ummi siht ker?

    kerja kalau suka bertangguh mmg lamabt ar habisnyer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wssalam Suri... Kak Ummi sihat Alhamdulillah, tq.

      Kerja bertangguh asyik bertunggu sekejap memang kerja takkan menjadi...tapi kadangkala tunggu sekejap ni buat bawak bersabar....bak kata seniman agung Tan Sri P Ramlee...kan Suri.. :)

      Delete
  9. tanam tebu pinggir kali
    taman depan rumah cik laili
    kerja jangan suka sat tunggu lagi
    makin di tahan makin berisi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sapu mustajab patinya ketumbar,
      Telah disapu di pagi hari;
      Tunggu sekejap mestinya bersabar,
      Kalaulah selalu rugi sendiri.

      Delete
  10. oh..camtu kak..akak mahir tak berpantun dlm keadaan spontan? prtndgn yg saya masuk ni, konsepnya mcm negeri melaka.. dua orang pemantun akan berbual tntg satu isu sambil selang seli dengan jual beli pantun dlm masa 10 minit....

    ReplyDelete
  11. O yeke..kak Ummi pun not sure yang akak blh beroantun right on the spot...pertandingan pntun tu berkonsepkan sketsa ke..mcm siri Sri Pabtun dalam tv tu ye...

    ReplyDelete
  12. Salam sayang salam rindu =)

    Berlagu sedap budaya kiasan
    Mayang palas lemang satu
    Tunggu sekejap hanya alasan
    Orang malas memang begitu


    ReplyDelete
    Replies
    1. Malam berkabut hampir seminggu,
      Salam seraut berair lagu..tq kakNah ku sayang...

      Lagu sedap pesona warisan,
      Melodi berangkap kuranglah jelas;
      Tunggu sekejap jadi alasan,
      Jadi sikap orang yang malas.

      Delete
  13. Butang melompat terkinja2,
    Oyen nak lompat tapi x lepas,
    cuma nak bagi tau entri ni teman suka,
    kalau rajin jom kunjungbalas..

    hee.. amacam? ok ke pantun ni? x reti.. hik3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama kasih kenangan terbuku,
      Sewaktu Butang menari bermain;
      Terimakasih kunjungan Tenku,
      Tunggu datang entri yang lain.

      Okla tuu....tenkiu Tenku, harap datang lagi ya... :)

      Delete

Salam hormat dari Ummi buat para pembaca dan pemantun yang Ummi sayangi tidak kira usia....

Jemputlah berpantun bersama Ummi dan sama-sama kita memartabatkan warisan nenek moyang zaman berzaman, namun setiap pantun anda hendaklah berkaitan dengan tema pantun yang sedia ada.....setiap pantun Ummi yang dipaparkan adalah hak cipta terpelihara dan sebarang hasrat untuk menciplak sebarang entri di sini hendaklah mendapat keizinan dari Ummi, semua pantun sumbangan anda akan Ummi ukirkan dibuku kenangan tanda penghargaan yang tidak berbelah bagi....terimakasih secawan kopi semanis madu buat anda yang telah menyumbangkan pantun yang amat berharga.... ^^

Santun cantik pasangan mempelai,
Menanti gugup mengadap mertua;
Pantun setitik sumbangan bernilai,
Pasti termaktub meresap dijiwa.... ^^

Turun perangkap menggagau jerat,
Petik kelapa memakai tangga;
Pantun berangkap walau dua kerat,
Tak cantik tak ngapa bernilai berharga.... ^^