Tuesday, March 12, 2013

Pantun Terlebih...


Assalamulaikum dan salam sejahtera secangkir madu yang manis-manis bergaram buat rakan-rakan pemantun, adik-adik dan tak lupa pakcik-pakcik...haha.....maaf ya sebab kesihatan tak mengizinkan jadi Ummi terpaksa mengambil masa sedikit untuk entri yang terbaru...kali ini pantun Ummi adalah bertemakan TERLEBIH...apa yang lebih ya...terlebih menangis, terlebih ketawa, terlebih rasa dalam masakan...terlebih sudah bah....haha...



Terlebih makan..habis ke tuuu..

Terlebih tidur....jangan macam tu..

Terlebih aksi...entah-entah jap lagi...

Terlebih tenet....banyaknya....salah guna tak jadi kerja...

Terlebih manja...waduh

Lerr....terlebih makan...

Baiklah....

Jom kita berpantun bersama-sama...Ummi pasti ada rakan-rakan Ummi di luar sana yang minat sangat berpantun malah pantun-pantun yang diberikan indah-indah belaka...tak percaya tunggu dan lihat....ya..ni pantun dari Ummi, dalamnya ada peringatan..


Urap dimakan dengan selasih,
Kerisik dicampur penyedap rasa;
Setiap tindakan jangan terlebih,
Cantik luhur setiap masa.

Sarang tekukur terhempap di titi,
Bangau putih terkena jala;
Kurang tidur penyebab obesiti,
Kalau terlebih bagaimana pula.

Mengapa dupa putih berasap,
Asap ke langit baunya enak;
Mengapa disuka terlebih cakap,
Cakap sedikit dapatnya banyak.

Selisih kain net diletak peniti,
Dipuja dibelai hajat Mak Tua;
Terlebih internet merosak hati,
Kerja terbengkalai dipecat ketua.

Songket ditenun terlebih ukur,
Disembat-sembat melekat peniti;
Sedikit pantun kasihku luhur,
Buat menambat pemikat hati.

Langkah sehala tiadanya boleh,
Lelah dada mengarang sifir;
Sedekah apabila adanya berlebih,
Ingatlah pada orang yang fakir.

Masih terbayang si anak siapa,
Tinggal kenangan masih dipuja;
Terlebih sayang tidak mengapa,
Asal jangan terlebih manja.

Rasa letih hadapnya tumpi,
Ranting manggis di celah perahu;
Gula terlebih sedapnya kopi,
Kencing manis barulah tahu.

Makan papaya boleh sahaja,
Sedap bahulu hendak dibeli;
Mahukan saya terlebih manja,
Sebab dahulu tidak dipeduli.

Sedang-sedang memilih rendang,
Sangkakan enak rasanya lemak;
Pandang-pandang terlebih pandang,
Sangkakan anak rupanya emak.

Pandai bersukan berletih-letihan,
Makan ubatan separuh nyawa;
Andai hiburan berlebih-lebihan,
Bisikan syaitan pengaruh jiwa.

Bersempit-sempit masih menyaksi,
Halang lepas nescaya ramai;
Rempit merempit terlebih aksi,
Malang digalas bahaya pun sampai.

Seluar jarang basah meleleh,
Jarang baju lapiknya dada;
Biar kurang usah berlebih,
Kurang sesuatu baiknya ada.

Minyak menitis rasanya pedih,
Berbau harum pesona raya;
Banyak menangis tandanya sedih,
Terlebih senyum bagaimana ya.

Berakit sehari medak gelama;
Geragau putih naik ke jala;
Sedikit memberi banyak terima,
Terlampau lebih tak baik pula.

Selera kuat bersolok lada,
Makannya sakan kuah wasabi;
Perkara dibuat elok berpada,
Sederhana itu kan Sunnah Nabi.

Pakai kebaya putih bertenun,
Bunga tersemat satu cemara;
Andai saya terlebih berpantun,
Tandanya minat dan terlalu gembira.

Kalau ada rebung sepeti,
Sedap kari dibalun sungguh;
Kalau ada tersinggung hati,
Melekap jari bersusun sepuluh.


Hidup biarlah sederhana dalam setiap apa jua perkara pun, tidur sederhana, makan sederhana, nak study pun biar sederhana tapi dengan bijaklaksana, internet biar sederhana, tapi...ibadah tu biarlah berlebih.....jangan marah na...nanti kena jual.....pastinya ada lagi kisah terlebih dari pembaca sekelian...yang Ummi terlepas karang. Jom kita berpantun ya... :D

Salam manis sekacip pinang sehelai daun dari Ummi, yang buruk dan busuk semua dari Ummi dan yang terbaik adalah dari Allah swt...terimakasih selebat hujan buat anda semua yang Ummi hormati. Sampai jumpa lagi di entri yang penuh dengan pantun bertema...insyaAllah..



Kalam berpena...


UmmiAin


53 comments:

  1. Salam Ummi Ain.

    Anyam jerami bergulung-gulung
    tercabut satu semua terlerai
    Pandai sungguh Ummi berpantun
    Nak di jawab saya tak pandai

    Bunga cina bunga senduduk
    kelopakmya berderai dikerat-kerat
    Biar sederhana amalan hidup
    Asalkan berkat dunia akhirat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam buat Kak Ani.. :)

      Beli mercun anak siapa,
      Menanti nyonya memilih jenama;
      Ummi berpantun tidak seberapa,
      Kak Ani punya lebih lama.

      Jalan redup siar di kota,
      Rona rembang jangan terjerat;
      Amalan hidup biar berpada,
      Dunia seimbang dengan akhirat.

      Terimakasih kak Ani sebab sudi datang ke blog Ummi sambil berpantun. =D

      Delete
  2. Anak ayam serati berlari-lari
    Tersepak batu jatuh tergolek
    Sukanya hati singgah ke sini
    Pantun bersusun cantik dan molek

    Salam kenal dari Che Mid ya dik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suara merpati tidak kelicap,
      Gagak kenari ketawa mengalun;
      Gembira hati tidak terucap,
      Kakak kemari membawa pantun.

      Salam perkenalan buat kak Mid juga ya..terimaksaih :D

      Delete
  3. Salam mesra kak ummi sekeluarga...

    Sambal petai pembuka selera
    buat santapan kami sekeluarga
    Makan tu biarlah berpada-pada
    Terover makan.. buncit perutnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam semesra-mesranya buat adik akak Hairul :D

      Hujan batu tiada beratnya,
      Tangan disakiti bagaikan dirotan;
      Makan itu ada hadnya,
      Jangan ikuti amalan syaitan.

      Delete
  4. salam ummi..
    hanis datang berpantun :)

    teguh ara disandar nyonya,
    merahnya pulasan dimakan berdiri;
    setiap perkara ada hadnya,
    terlebih perasan memakan diri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam Hanis dear :)
      Pantun hanis sentiasa mama Ummi tunggu...

      Suara kuat bersahut-sahutan,
      Bangau putih jerat tenggiri;
      Perkara dibuat berpatut-patutan,
      Kalau berlebih penat sendiri.

      Tenkiu hanis =D

      Delete
  5. Dari mana hendak ke mana,
    Membawa upih dilipat-lipat;
    Elok kita sederhana sahaja,
    Andai terlebih buruk akibat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pesona balam sedap suara,
      Bulu tempua semua sekerat;
      Sederhana dalam setiap perkara,
      Baru bahagia dunia akhirat.

      Terimakasih cikgu, Ummi tertunggu-tunggu =D

      Delete
    2. Hendak ke mana tergesa-gesa,
      Langkah jalan terlebih laju;
      Hidup sederhana pada si tua,
      Sebagai teladan si anak cucu.

      Delete
    3. Segi sasa bingkai berguna,
      Rasuk dipahat retak di bucu,
      Lagi berusia pandai bersederhana,
      Untuk dilihat anak dan cucu.

      Tenkiu cikgu =D

      Delete
  6. Assalamualaikum...Salam bermadah,
    Pantun terlebih kembali sudah... :)

    Angin daya tiupnya perlahan,
    Terjatuh zaitun merekah kulitnya,
    Ingin saya bertanya puan,
    Terlebih pantun apakah akibatnya?

    Warkah layang di coretkan,
    Sejernih madu dari buah,
    Apakah yang di maksudkan,
    Terlebih sudu dari kuah?

    Bersedih tidak bermurung jangan,
    Gerhana sudah perlahan rapat,
    Terlebih tidak terkurang jangan,
    Sederhana adalah pilihan tepat.

    Tak terlebih kan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikusalam salam bissawab,
      Terlebih sedikit lambat menjawab.. ;)

      Putih chiffon putih berkilat,
      Diambil basah lalu diperah;
      Terlebih pantun terlebih minat,
      Skil diasah ilmu ditarah.

      Kainnya songkit bajunya putih,
      Putih siputeri bersalut intan;
      Kuahnya sedikit sudunya lebih,
      Terlebih dari berpatut-patutan.

      Pedih tangan diserang todak,
      Batu muara ada berguna;
      Terlebih jangan terkurang tidak,
      Sesuatu perkara kena sederhana.

      * Lebih indah...Terimakasih di belah-belah :D

      Delete
    2. Salam di petang yang indah ,
      Hamba datang terlebih la sudah...

      Ketanjung karang mengikat sampan,
      Alangkah jauh punya tarikan,
      Berkunjung datang melihat jawapan,
      Markah penuh saya berikan... :)

      Delete
    3. Wassalam di pagi yang cerah,
      Pantun diberi sungguh menyerlah..

      Jambangan bunga nian seberang,
      Bunga selasih harum semerbak;
      Kunjungan berharga tuan seorang,
      Terimakasih senyum sejambak. :D

      Terimakasih sebab selalu berpantun-pantun di blog Ummi, selalu menunggu dan menanti... :D

      Delete
    4. Salam ceria di petang hari,
      Jgn boring kalau saya asyik kemari...hehe

      Golok sami menjelma sudah,
      Turun menggali di tanjung sepah,
      Blog Ummi umpama dadah,
      Pantun sekali berkunjung tak sudah.

      Delete
    5. Wassalam waktu senja berlabuh,
      Malam ditunggu teruja sungguh.

      Jangan kata sekali-sekali,
      Sanggup tunggu tuan kembali... :D

      Daun sirih diberi makan,
      Santun cik puan beralas tepak;
      Terimakasihlaaa Ummi rangkaikan,
      Pantun tuan penghias teratak.

      * Terimakasih jutaan pertama... =D

      Delete
    6. Assalamualaikum...salam buatmu,
      Salam manis berkunjung tamu...

      Pantang menyerah seraya mencabar
      Dimana bergendang gema kecapi
      Datang berziarah bertanya khabar
      Kemana menghilang lama menyepi?

      Semoga sihat dan ceria...

      Delete
    7. Wa'alaikumsalam sahabat sejati,
      Salam bersulam tetap di hati..

      Dalam kolah naik berehat,
      Cuba ke tepi menghalang pelampung;
      Alhamdulillah baik dan sihat,
      Hamba menyepi pulang ke kampung.

      Ketumbar lemuju berendam madu,
      Kari cencaru makan bertiga;
      Sabar menunggu dalam merindu,
      Entri baru pastikan tiba.

      Alhamdulillah sihat... ^^, terimakasih ya..

      Delete
  7. Replies
    1. Terimakasih dan selamat datang ke blog kak Ummi ya.. =D

      Delete
  8. Datang membawa sebakul bahulu,
    Di pertengahan jalan tercicir pula,
    Jangan buat kerja melulu,
    Cukuplah dengan sekadar cuma.

    salam perkenalan ummi ^_^
    maaf la andai pantunnya pelik bunyinya.. saya tak pandai sangat dalam berpantun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kemboja seribu ada secangkir,
      Hendak melati nanti dicari;
      Kerja melulu tiada berfikir,
      Kelak nanti rugi sendiri.

      Wassalam, salam perkenalan juga buat Hasri, pantun cantik sangat....terima kasih datang ke blog kak Ummi, datang lagi berpantun ye.. :D

      Delete
  9. salam perkenalan dari saya....

    Dari Melaka ke Inderagiri,
    Singgah sebentar di pekan Riau,
    Saya di sini tercari-cari,
    Orang Melaka bertanya apa kabau...?

    ReplyDelete
    Replies

    1. Salam perkenalan sebesar bumi,
      Terimakasih datang ke blog Ummi. =D

      Basah lori pecah kelapa,
      Kalau dinaik terendam sebelah;
      Sudah dicari sudah berjumpa,
      Kabau baik Alhamdulillah.. =D

      Terimakasih kerana datang ke blog Ummi, cantik pantunnya, datang lagi ye =D

      Delete
  10. Bunga mawar baunya wangi
    Harum semerbak mekar setaman
    Hidup berprinsip jati diri
    Sederhana dalam setiap amalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kudup tulip disangka kekwa,
      Taman selasih pagar dibina;
      Hidup berprinsip perkasa jiwa,
      Jangan terlebih biar sederhana.

      Terimakasih Hafiz, lama Kak Ummi nanti baru kini datang kemari, datang lagi ye =D

      Delete
  11. pagi hari mencari lokan
    cari lokan di paya sendiri
    salam ziarah saya ucapkan
    terima kasih atas ziarahan saudari

    hehe pantun buat sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malam bercucur bumi berkabut,
      Lama-lama petang dan pagi;
      Salam dihulur Ummi dah sambut,
      Sama-sama nanti datang lagi. =D

      Pandai Afiq berpantun, terimakasih nanti datang lagi ye =D

      Delete
  12. Dayung perahu perlahan-lahan
    Bimbang nanti akan terbalik
    Apalah guna berlebih-lebihan
    Hidup sederhana itulah yang terbaik

    ReplyDelete
  13. Lemang seketul terasa sedap,
    Biasa dimakan dalam restoran;
    Memang betul kata diungkap,
    Sentiasa amalkan kesederhanaan.

    Tenkiu Ibu =D

    ReplyDelete
  14. assalmualaikum,

    terima kasih menjemput kemari,
    datang membawa diri yang kosong,
    ingin berjinak dengan merpati,
    tautan kasih ukhuwah sebagai pendorong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumsalam PCL.. =D

      Mempelam berbuah jambangan rendah,
      Bunga tumbuh setempat-setempat;
      Salam ukhwah kunjungan terindah,
      Semoga kukuh titian sahabat.

      * terimakasih kerana datang ke blog UmmiKami..datang lagi dengan pantun ye...cantik pantun anda.. :D

      Delete
  15. Assalamualaikum..datang sini tengok meriahnya berpantun bersama ummi..lain kali knah cuba ye..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam kakNah dear...

      Ummi sentiasa menunggu pantun kak Nah ye.. terimakasih kakNah.. =D

      Delete
  16. Salam UMMI.. nask berpantun tak reti.. but will try..

    Pergi shopping dengan kawan,
    Suka tengok pix baby kucing terlenih makan :-) hik3..

    Nice share..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam Irish :D

      Okla tuhh...hehe...terimakasih sebab datang ke blog Ummi..nextime datang lagi dengan pantun pat kerat pulak ye..cuba jangan tak cuba :D

      Delete
  17. Tudung bersegi letak di bumbung
    Tahan peria tunduk berangan
    Hidung tinggi berlagak sombong
    Kasihan dia duduk kesorangan.....

    Hidung tinggi berlagak sombong
    Kasihan dia duduk kesorangan
    Mendung lagi Gagak bersabong
    Menahan bisa patuk di tangan......hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mendung pagi sabung-menyabung,
      Hendak menjala tenggelam titi;
      Hidung tinggi nampaknya sombong,
      Tidak pula di dalam hati.

      Kelapa parut dimasak rebung,
      Herba secangkir arang sepeti;
      Apa maksud gagak bersabung,
      Hamba yang fakir kurang mengerti.

      * Terimakasih kakak ku nan seorang, cek nak lagi pantun...hehe =D

      Delete
  18. terlebih sikit2 takpe lagi kot. kalau dah terlebih sangat memang tak elok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuih sepit sianak siapa,
      Bekal tauhu di anjung tinggalnya;
      Terlebih sedikit tidak mengapa,
      Asal tahu hujung pangkalnya. =D

      Delete
  19. wah parah klu terlebih2 nnti tka larat malm mau letop perot d buatnya

    ReplyDelete
    Replies

    1. Berlagak-lagak mengada-ngada,
      Takkan memilih jalan di hutan;
      Beragak-agak berpada-pada,
      Makan berlebih amalan syaitan. =D

      Delete
  20. Mendung pagi bersambung-sambung,
    Tepi kelodak tenggelam titi;
    Hidung tinggi nampaknya sombong,
    Tetapi tidak di dalam hati.

    Kelapa diparut dimasak rebung,
    Bubuh herba serdak sepeti;
    Apa maksud gagak bersabung,
    Sungguh hamba tidak mengerti....huhu

    * Terimakasih sis o mine.. =D

    ReplyDelete
  21. comeinye kucing2 tu sume
    ermmm..pantun x pandai sgt
    pantun 2 kerat je la

    pergi ke perlis bersama suraya,
    moga sis ummikami sihat2 ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih Yumida singgah ke blog kak Ummi... =D Alhamdulillah kak Ummi sihat-sihat aja..

      Sirih merimbun dikerat-kerat,
      Juga yang tua hanya dilipat;
      Terimakasih berpantun dua kerat,
      Moga yang dua jadinya empat.

      Delete
  22. wah sronoknya ke sini..:)

    mai oii cik mai
    kita ke blog pu3
    mai oii cik mai
    kita tgk apa ada kat n3 :)

    terima kasih sbb singgah blo g saya.salam kenal ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Delima putih dipetik sama rambai,
      Jari menggaru terasakan haba;
      Terimakasih cek dah mai,
      Entri baru pastikan tiba.

      Salam perkenalan buat QasehnyaRania =D

      Delete
  23. saya suka la tembikai kat atas tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juan...tembikai lebih besar dari orangnya tu...nampak comey...terimakasih datang ke blog Ummi, nanti datang nextime bawa pantun tau =D

      Delete
  24. Hai sahabatku ummikami,
    Semoga cepat sembuh.. maaf lama x singgah sini agak sibuk sedikit

    Setuju sekali, kita perlu bersederhana dalam semua perkara, x perlu melebih2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Donny dear...rindunya dengan kamu.. :)

      Ke mana pergi baru kini dapat bertemu...sibuk yer...

      Pesona ulam sedap selera,
      Letih buntu menantikan serawa;
      Sederhana dalam setiap perkara,
      Melebih itu matikan jiwa..

      Thanks Donny... =D

      Delete

Salam hormat dari Ummi buat para pembaca dan pemantun yang Ummi sayangi tidak kira usia....

Jemputlah berpantun bersama Ummi dan sama-sama kita memartabatkan warisan nenek moyang zaman berzaman, namun setiap pantun anda hendaklah berkaitan dengan tema pantun yang sedia ada.....setiap pantun Ummi yang dipaparkan adalah hak cipta terpelihara dan sebarang hasrat untuk menciplak sebarang entri di sini hendaklah mendapat keizinan dari Ummi, semua pantun sumbangan anda akan Ummi ukirkan dibuku kenangan tanda penghargaan yang tidak berbelah bagi....terimakasih secawan kopi semanis madu buat anda yang telah menyumbangkan pantun yang amat berharga.... ^^

Santun cantik pasangan mempelai,
Menanti gugup mengadap mertua;
Pantun setitik sumbangan bernilai,
Pasti termaktub meresap dijiwa.... ^^

Turun perangkap menggagau jerat,
Petik kelapa memakai tangga;
Pantun berangkap walau dua kerat,
Tak cantik tak ngapa bernilai berharga.... ^^