Saturday, January 12, 2013

Pantun Melanggris..(Melayu-Inggeris), Pantun Versi Baru..


Salam manis dari Ummi...( speaking sikit boleh na. ) :D

Let us read my new entry, at this time Ummi nak try bina pantun dwi bahasa, tengok lagu mana cerita....bukan nak mencemarkan bahasa but ini example sahaja...dalam komunikasi kita sehari-hari pasti mix dengan bahasa-bahasa selain bahasa Melayu bahasa kebangsaan kita, in another word, dipanggil bahasa rojak...don't ever salah sangka, kali ni memang sengaja pantun dibina sebegitu rupa. Sedikit sahaja, jangan banyak, nanti.....kena lanyak :D

Ummi harap all readers like to read such pantuns...please beri komen yang constructive. Ini cuma hiburan sahaja...bukannya apa-apa, yang buruk dan salah datang dari Ummi dan yang cantik dan bijak dari anda semua...Apapun Ummi hanya mencuba.

( ALLAH LAGI MAHA BIJAKSANA )

So, jom kita enjoy baca....senyum ketawa...jangan ketawa senyum dah la ya.....:D


Tanam timun di relau kayu,
Sejuk cuaca subur markisa;
Salam berpantun and how are you,
Tajuk dibaca bercampur bahasa.

Kebaya Cik Maimun tinggal sekerat,
Lama mendobi habislah sabun;
Saya berpantun with all my heart,
Cuma hobi and to release tension.

Buka plastic kasut di meja,
Belilah limau di tepi market;
Jika asyik talk but no kerja,
Rugilah kalau bergaji sedikit.

Turun bukit melayang ke batu,
Halau itik terasa penat;
Don't forget sembahyang fardhu,
Kalau asyik nak buat yang sunat.

Besen kenit basah sebiji,
Main rakit selisih buaya;
A friend in need susah dipuji,
A friend indeed boleh percaya.

Kacau tauhu sedikit taucu,
Habis sate rasa bersalah;
Kalau mahu succeed selalu,
Always pray and ask from Allah.

Early morning berangin monsun;
Kuat berpuput semakin ngeri;
February is coming very soon,
What is your input in January.

Pasaraya Mydin sudah ternama,
 Sangat popular in every country;
Kaya miskin muzakarah bersama,
 Helping each other setiap hari.  


Ni pantun biasa satu bahasa dari Ummi..

Makan nangka dikata sukun,
Laksa Bayu sedap berselera;
Bukan suka-suka mencipta pantun,
Bahasa Melayu tetap terpelihara.

Daun dihimpun di tepi rumpun,
Terkena paku jari terasa;
Mohon diampun jari bersusun,
Kerana pantunku dwi bahasa.

Takkan enggang bersarang di pohon,
Kepala geruda sudahlah mereng;
Bukan senang mengarang pantun,
Sukukata dan nada hendaklah seiring.

Haa, macam mana, anda faham ke pantun di atas....bukan mudah nak membina pantun yang bercampur bahasa ni...keindahan bahasa Melayu mana dapat disamakan dengan bahasa Inggeris atau bahasa-bahasa lain, kalau tak percaya cubalah 'try'..., jangan maghah naa, ni contoh jaa..... :)


Kalam berpena..

UmmiAin

7 comments:

  1. one two three four
    ada nasi dekat dapur

    hehe
    aku boleh buat 2 kerat je

    ReplyDelete
  2. Thank you..thank you,
    Dah cukup bagus cikgu.. ha3x

    ReplyDelete
  3. Ini,ambe angkat bendera putih..hehehe

    Mmg lain mcm bnyinya...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam buat mu,
      thank you kerana sudi jadi tetamu.

      awal-awal lagi dah angkat bendera putih,
      dont be letih...hehe.

      Memang lain macam bunyi tak sedap,
      Pantun pun susah nak di 'adapt'..

      tudiaa...memang melaggris sungguh,
      Buat pantun pakai bubuh..

      anyway terimakasih ya, kak dah cuba memang pelik bunyinya.. :D

      Delete
  4. baru merjinak-jinak belajar pantun ni =D tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Donny, thank you sebab datang ke sini.

      Hendak menonton dengan suami,
      Janganlah merenung kenang dia;
      Kalau nak berpantun dengan Kak Ummi,
      Jadilah pengunjung yang setia. :D

      anyway, memang kak Ummi kagum dengan bakat Donny berpantun, kalah kawan-kawan... :D

      Delete

Salam hormat dari Ummi buat para pembaca dan pemantun yang Ummi sayangi tidak kira usia....

Jemputlah berpantun bersama Ummi dan sama-sama kita memartabatkan warisan nenek moyang zaman berzaman, namun setiap pantun anda hendaklah berkaitan dengan tema pantun yang sedia ada.....setiap pantun Ummi yang dipaparkan adalah hak cipta terpelihara dan sebarang hasrat untuk menciplak sebarang entri di sini hendaklah mendapat keizinan dari Ummi, semua pantun sumbangan anda akan Ummi ukirkan dibuku kenangan tanda penghargaan yang tidak berbelah bagi....terimakasih secawan kopi semanis madu buat anda yang telah menyumbangkan pantun yang amat berharga.... ^^

Santun cantik pasangan mempelai,
Menanti gugup mengadap mertua;
Pantun setitik sumbangan bernilai,
Pasti termaktub meresap dijiwa.... ^^

Turun perangkap menggagau jerat,
Petik kelapa memakai tangga;
Pantun berangkap walau dua kerat,
Tak cantik tak ngapa bernilai berharga.... ^^